Бергон интернет и телевизия

Официален форум
Дата и час: 29 Мар 2024 00:58

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Правила на форума





Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: За насилието...
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2008 19:13 
Offline
Не мога да се спра
Аватар

Регистриран на: 05 Апр 2006 22:59
Мнения: 1089
Местоположение: Някъде в мечтите си...
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 2 пъти
Насилието в училище



55% от децата в българските училища са били обект на насилие, информира РФИ в рубриката си "Европейски акценти"



Училището би трябвало да бъде сигурно място за ученици и учители. Но дали е така?

Във Франция зачестиха случаите на насилие и агресия, упражнявани над преподавателите. Всички помнят един случай от декември миналата година, при който учителка бе намушкана с нож в корема по средата на учебния час. Жената пострада тежко, а инцидентът се случи в района на Париж.

80 хил. по-тежки или по-леки инциденти в училищата са били регистрирани през 2004 и 2005 г. Към случаите на агресия са насилието или обидите между самите ученици или спрямо учителите. В някои учебни заведения положението дотолкова се радикализира, че някои преподаватели отказаха да работят, аргументирайки се, че се страхуват за здравето и живота си.

Да вземем за пример училище в Париж. То е държавно и в него учат деца между 11 и 20-годишна възраст. Те имат трудности с обучението или пък социални проблеми. Опитват се да им дадат професионално образование. По всичко личи, че това не са обикновени ученици. Такова е мнението и на Мари-Елен, преподавател по социални науки в училището.

Тя споделя, че тези ученици са особени. В голямата си част не са франкофони, а младежи, дошли от чужбина. В страната си те са получили някакво образование или не са получили никакво. Понякога са нужни две години, за да опознаят училището. Има и такива ученици, които не са успявали да се справят добре или пък не са били ориентирани и са тук не по своя воля.

Мари-Елен работи от 12 години в това училище. Тя чувства учениците си близки и винаги е търсела положителното. Но след събитията в предградията през есента, много учители поставиха въпроса за сигурността и правата си. Те споделят, че постоянно трябва да се борят за нещо, като най-малкото е да накарат учениците да влязат в час.

Учениците, които са най-агресивни, обикновено са с беден речник, изпълнен с жаргонни думи. Затова понякога се получават и недоразумения - ученикът да не иска съзнателно да нагруби, но просто това да е нормалният му начин на общуване и говорене.

Когато липсват думи, често се прибягва към действия

Полските учители в последно време също са изправени пред проблема с агресията и насилието, които понякога излизат извън контрол. Практика е ученици да използват камера или мобилния си телефон, за да заснемат учителите си, които стават жертва на обидни шеги или дори малтретиране. Един такъв филм стана публично достояние.

Учител се опитва да се справи с взривената атмосфера в часа по английски. Но се оказва притиснат от възпитаниците си, които му извиват ръцете на гърба и му нахлупват кошчето за боклук на главата. Учениците избухват в смях, а учителят е безпомощен.

Тези кадри обиколиха всички полски телевизии и послужиха за доказателство при последвалия процес. Виновните бяха изключени, но и учителят загуби своя пост.

Друг запис на мобилен телефон разкрива непристойното поведение на учител, който се подиграва с учениците и дори изхвърля един от тях от класната стая. Всичко това постави и въпрос - трябва ли в училище да се внасят GSM-и.

Очевидно проблемът за поведението на учители и учениците остава открит

Насилие сред учениците има и у нас. 55% от децата в българските училища са били обект на насилие. Данните са от анкета на "Зонта клуб".

В изследването на организацията са участвали 1743 деца на възраст между 12 и 18 години от седем столични училища и два дома за деца, лишени от родителска грижа. 31% от интервюираните ученици смятат себе си за агресивни.

Случаите на изблик на агресия, изнесени от медиите, са стряскащи: момичета подпалват косата на своя съученичка, ученик от столична гимназия е пребит от свои съученици, седмокласничка е малтретирана от свои съученици и в момента е инвалид.

Примерите могат да се изброяват дълго. Самите ученици признават, че темата за насилието ги тревожи. На националното състезание на клубовете по дебати в края на миналата година учениците разискваха проблема. Сред множеството фактори за разпространение на насилието децата посочиха поведението на родителите, които с агресията срещу децата ги превръщат в насилници.

В изследването на "Зонта" децата, лишени от родителски грижи, много по-рядко са обземани от чувството на агресия, отколкото тези от гимназиите. Затова някои от децата като Зорница застъпват тезата, че трябва да има училище за родители.

В Добрич вече имат опит в тази насока. Добрич е градът, в който ученик стреля по съучениците с газов пистолет. Т.нар. изнесено училище за родители, се организира от местната комисия за противообществени прояви на децата и в него родителите се срещат със специалисти от детската педагогическа стая и психолози.

Няколко директори настояват за въвеждане на паник-бутони в училищата и за засилване на охранителите, защото има случаи на посегателства над учениците по време на учебния процес.

В Стара Загора от час е отвлечен ученик, който бил принуден близо седмица да "отработва" на строителен обект дълга си към свой връстник.

Група младежи са заплашили помощник-директора на училище "Любен Каравелов" в Аспарухово Снежина Калева с газов пистолет. Оръжието било заредено с патрони с нервнопаралитичен газ. Инцидентът станал в петък около 12,30 ч до оградата на учебното заведение. Дамата влязла в конфликт с учениците, които тероризирали свои връстници.

На мястото на скандала пристигнали 2 мобилни екипа на охранителна фирма "Дага С". Тя охранява около общинските училища и нейните служители се намесват, когато са застрашени здравето и спокойствието на учениците.

От "Дага С" разказаха, че бандата била от 8-9 момчета от училището. Част от тях са били пияни и силно агресивни. Иззетият газов пистолет бил с патрон в цевта.



Източник: 24 часа

_________________
Истинското приятелство идва, когато мълчанието между двама души е приятно...





Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2008 00:32 
Offline
Луд умора няма
Аватар

Регистриран на: 23 Ное 2005 04:35
Мнения: 640
Благодарил: 19 пъти
Получил благодарност: 28 пъти
Така е. Като има ТАТИ Мутра или ШЕФ така ше е и за напред. Да не говорим че и тез тъпите екшъни дет Кен спасява Барби и изтребва хора колкот една китайска провинция допълнително наливат масло в огъня. Кат са изтрепят наркоманите и разни там пишман бандити и ше си улегнат нещата както преди 20г.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2008 00:39 
Offline
Не мога да се спра
Аватар

Регистриран на: 24 Май 2007 00:59
Мнения: 1179
Години: 36

Местоположение: Балик
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 3 пъти
Ако България получаваше субсидий за мирна страна сигурно с расо и белезници щеше да се ходи.

_________________
My new song!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2008 01:42 
Offline
Заинтересован
Аватар

Регистриран на: 06 Апр 2007 14:34
Мнения: 229
Години: 33

Местоположение: Гетото на Балик
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
насилие винаги е имало и винаги ще има :boo:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
POWERED_BY
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов