Бергон интернет и телевизия

Официален форум
Дата и час: 01 Мар 2021 13:09

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Правила на форума

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2008 00:47 
Offline
Не мога да се спра
Аватар

Регистриран на: 05 Апр 2006 22:59
Мнения: 1089
Местоположение: Някъде в мечтите си...
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 2 пъти
Как са водели бой нашите прадеди.

До момента се появиха вече няколко книги по темата -Български бойни изкуства. Някои от тях има интересни факти, правилни разсъждения, а други са плод на пълна авитаминоза. Автори отправят поглед с надежда към българските манастири, изкарват таксидиотите (монаси които са пътували за да събират такси и дарения за манастира) нинджи, появяват се най категорични твърдения датиращи още от преди рокендролно време за българска йога, тайни умения и разни наименования на стилове и какво ли още не. Повечето книги публикуват картината на български войн посичащ византиец при което със свободната ръка му е направил ключ на китката.За съжаление това е май единственото старо изображение на бойна техника. Категорично някой казва -Българското бойно изкуство се е казвало Ето. Защо? Ами военноначалника преди бой питал:
-Тука ли сте юнаци ?-а юнаците отвръщали
-Ето тука сме -излизайки от храстите и вдигайки си гащите (това с излизането и вдигането е моя доразработка).
След четене и от моя страна на това онова (нищо по различно от това което колегите са чели) се отказах от търсенето на много стари факти и си поставих по скромна цел, да си създам представа как са се били нашите деди от времето когато вече са могли да пишат и да ни оставят своите разкази. Мотивът ми беше чисто любопитство, без национално шувинистични амбиции или мерак да преродя стария стил на който естествено да съм пръв и почетен майстор. Концентрирах вниманието си върху периода от турското робство и най вече спомените на тези които не са стояли мирно, защото те са се били и са яли бой. Също търся и в разкази от периода след освобождението. Наред с темата за начина на водене на бой ме вълнуваше и психологическия облик на българина от онези години, дали е бил в преобладаващото болшинство същата апатична, хитрееща на дребно, хленчеща персона какъвто е сега или нещо по различно. Това обаче не е по темата. Ще се постарая на кратко да изложа намереното от мене до момента. Темата обаче продължава да се допълва. На ред с изброените източници ще спомена че и аз преглеждах нашия юнашки епос , части от който може и да спомена.
Най старото което четох беше описание на една борба в гръцка черноморска колония. Единя борец направил ключ на крака на противника си, който от своя страна пък взел да го души. Когато му счупил крака онзи се предал, но се оказало че през това време е удушил победителя си. Присъдили победата на мъртвия.
Много от предпочитаните бойни похвати са отразени в народния начин на изразяване. Ето някой от тях:
- Ще ти изтръгна гръцмуля.
На няколко места срещаме и приложението му. В спомените си Христо Иванов Големия (към него ще се връщаме още) описва случай когато е намушкан с нож в корема, а той хваща с ръка нападателя за гръкляна и ако не са се намесили е щял да му го изкара (става въпрос за хващане с една ръка за гръкляна и впиване на пръстите и палеца зад него-познато в у-шу).
-Ще те сецна между очите (или в челото).-явно точката между очите е била една от любимите зони на българина. Съдя и за това в честото споменеване в юнашкия епос за герои убиващи страшни вили самовили с удар между очите,е вярно че с боздуган или с тояга.
-Ще те удуша.
Душенето посредством стискане за гърлото с две ръце е било доста често срещана техника по целия свят. То е присъствало и в някои от боевете по стар английски бокс. Не случайно старите ръководства по жиу-жицу са започвали с тази техника и защитата от нея. Може би е било естественно действие за силен и разярен човек. Ветерани от войните описват че в ръкопашна схватка потивницитесе хващат гуша за гуша въпреки наличието на някаква техническа подготовка.
Българите са удряли с плесници (-Шляпом по образа го удари -от юнашкия епос), избива ли са си зъбите с юмруци (-Ще ми ядеш юмруците. Ще ти избия зъбите ). Интерес за мен представлява и част от една песен в книгата на Панайот Хитов ,, Пътуване из Стара Планина"
Събе си ножът търсеше
и с ръце ги биеше.
На двама очи извади
на трети зъби изсипа
От това може да предположим че освен ,,избождане на зъркелите" в близък бой и борба дедите ни са нанасяли и удари с пръсти в очите. Един известен в близкото минало наш борец беше показал на мой познат подробно каква е тънкоста за изваждане на око на свален противник. Имам чуство че това не го е научил от източните школи.
Често използван удар е този с юмрук зад врата. Това е един от основните приоми споменавани в първа част на ,,Видрица" от поп Минчо Кънчев. Ето един интересен цитат. В случая през една нощ насред полето, след спор с един турчин (и двамата са на коне) попа сваля турчина долу и след кратка схватка го убива.
,,Обаче попчето яко и знае да се поборюва.С юмрук бие зад врата с коляно удря между кълките" Как е, хареса ли ви?
За техниката на борбата не съм открил нещо съществено. В юнашкия епос се говори за кръстова борба. В книгата ,, Фолклорно боренье во Македония" авторът казва че до 18ти век в България са се борили само помаците и то на мазни борби, а българите не са го практикували, но май този човек не обича да чете за историята на своя истински народ. Чел съм и учебник по борба на проф. Р. Петров но темата не беше засегната изчерпателно. Пушкин и Добролюбов са наблюдавали един много техничен стил на борба в селище на български преселници в Молдова. Въпреки всичко от цитати като горния видях че борбата е ползвана както и в спортен така и в крайно боен вариант. В ,,Родопските комити разказват" е даден случай на интересно нападение. Под предлог да запали цигара един комита се приближава до човек, хваща го за (слабите части-цитат) и се започва свирепа борба. Да хващането за (оная работа) е доста използвано в онези времена както от мъже така и от жени.
Христо Иванов Големия описва уличен бой в който решил -да му се хвърли по български , но не ми става ясно за какво става дума.В този бой Големия решава да избоде очите на противника си, но пръстите му се хлъзнали и той вместо това му разпрал бузата до ухото , та оня после бил зашит от местния шивач (или пък беше от доктор !?) Видяхме че са били използвани и коленете, но ето още един цитат от Панайот Хитов:
,, При тия думи аз така се ядосах, че отведнъж ми кипна ядът, заграбих заптието тръшнах го в калта, поизгазих го с коленете и се върнах назад"
За ключови техники до тук съм срещал само наедно място в юнашкия епос където юначна мома извърта ръцете на Крали Марко и на още един и ги пленява. Да предположим че дедите ни са владеели и ключови техники, като си припомним и споменатата в началото любима картина на всички нас.
За ударите с крак. Освен този с коляно явно са били често срещани.Поне съдейки от някои споменати закани в книгите, като -Идеше ми да го размажа с крака като гнила круша. П. Хитов споменава че когато се ядосал на някой болният вече Г.С.Раковски се е заканвал че иска да го ритне и с това да го убие. Пак Хитов описва и конкретна употреба на удар с крак в корем на заптие след което му дръпнал ножа. Среща се и на едно място и удар с крак между краката, но изпълнено от турчин на българин.
За контрадействие срещу този удар четем вразказ на Чудомир
,, -Опитах се аз и хубаво се бях засилил да го ритна в черния тулум, че свяст да му се завие, ама ме изпревари циганинът проклети, хвана ме за крака, паднах възнак и тъй съм останал прострян пред Цанковата порта до някое време" Да времето не е толкова отдавнашно, но като имаме в предвид Чудомировите герои трябва да отбележим и този цитат.
Какви са били любимите хладни оръжия на българите? Ето пак няколко цитата:
,, -Ще съм доволен, ако знам, кое е най-лошото: да бъдеш изнасилен стотици пъти от пирати, да ти отрежат крак, да те пребият българи със сопи......."-Волтер ,,Кандид или оптимизмът" 1759г.
Ах, ами сега ! Защо Волтер не споменава колко е лошо да те пребият например португалците с техният стил за бой с тояга Жого де пао, побеждавал и побеждаващ всички други школи или жителите на Канарските острови, на Англия и други страни с традиции в боя с тояги, а точно колко ли известните на света по онова време българи?
А защо ли при подготовката на въстанието поп Минчо Кънчев на оплакването на селяни от родопско село че нямат пушки им казва, че не им и трябват защото те са сопаджии ?Пак в неговата велика за мен книга се описва бой между двама овчари (единя негов чичо в последствие Тодор воевода ) с тояги срещу множество турци с ятагани. Ето чичо му какво казва на баща му ,, -Да видиш батю като скокнеме и се завъртим, падаха като снопи" Това ще го направи ли необучен човек?
Със Златко борба не бива,
че Златка вардят селяни
турците с пищовите
българите с криваците
Може би на традициите в боравенето с тояга се е дължала непобедимоста на нашата армия в ръкопашния бой макар и да става дума за по различна техника. Жалко че нищо не е запазено от това наше бойно умение, което за да е било на такава висота явно е било и тренирано редовно.
Поп Минчо на няколко места споменава че се е ползвал от услугите на ,,джоб"-къса тояга.
Второто по важност оръжие е ножът. Захари Стоянов споменава че младежите се събирали да се учат как се върти нож. Разпространени са били както и големите овчарски ножове, така и ками и нека ги нарека и обикновенни ножове (ежедневни). През 1987г. бях на експедиция (зоологическа) в Източните Родопи. Тогава за мое изумление на два пъти видях дядовци на повече от 80 години, които си изглеждаха както отпреди 100, калпак, навуща, елече и пояс с нож. С първия -дядо Асен от с. Черничево се снимах и поприказвахме. Попитах го, за какво му е ножа, да се бие ли, а той ми каза:
-Нож винаги трябва на човек, да отреже пръчка, да си отреже хляб. Някои ми викат -Човек ли ще убиваш с него, а аз им казвам, ако ми е да убия някой ще взема камък и пак ще го убия.
Ех прекрасно време ..!
До тук за големия нож имам основателни догатки за сечащ удар със скок и въртене на 360 градуса. Така се споменава да е отсечена главата на една необезпаразитена ламя, срещах го и някъде другаде и го видях в танца на ансамбъл Пирин ,,За свободата" .Ог къде го е сътворил хореографа не знам и съм много любопитен. В самия танц се разиграва бой с по два големи ножа. Вижте го при възможност, а ако го и запишете спомнете си и за мен. Иначе с тези ножове са се нанасяли предимно сечащи удари от горе надолу ,,Родопските комити разказват".
В същата книга се описва как жестокият ,,кадрови" убиец на комитета изпълнява екзекуцията на двама провинили се комити, като им забива нож в коремите и го завърта. Тук виждаме разбиране и владеене тънкостите на материята. Дали е получено само от коляне на прасета ?
Трето място давам на брадвата. За да съм честен ще отбележа че съм я срещал да се споменава в употреба предимно за убиване на спящи противници. Даже във ,, Факииското предание" удареният скача и започва да се бори с нападналия го домакин ! Употребата на къса брадва скрита под елека се среща пак там. Убииството става в гръб, по време на един селски купон. Е тук не става дума за техника, а за прагматизъм. Един случай за използване на брадва в бой за който аз съм чул се отнася за мой прапрадядо. Бил в къщи със сестра си. Дошли двама турци. Поднесли им почерпка. Те го изпъдили на вън и заключили вратата. Накарали сестра му да легне, сложи ли върху нея два големи чувала с вълна и седнали отгоре да си пият кафето. Тя започнала да се задушава и да вика. Дядо ми взел брадвата и един голям камък с него разбил вратата след което ги съсякъл. Напуснали селото . От тогава от името на това село е останала фамилията ни.
Използвани били до късно и разни видове боздугани, големи (вижте този на пандурина в Рилския манастир) и малки (топузи). Димитър Македонски споменава за монах портиер с топуз на кръста. В разказите на Йовков се споменава ,,мочугата"късо дърво с топка в края с което хергелджиите управлявали (дистанционно) непослушните коне в стадото. Този вид боздуган след като бил хвърлен го вдигали без да слизат от конете. Мочугата се ползвала и в сбивания с голяма вещина.
Интересен вид двойна брадва ,,пасекия" видях редом с един дълъг естествен дървен боздугав в нац. историческия музей (сектор Априлско възстание).
Във Видрица виждаме как бащата на автора с вила се бие срещу няколко турци и спасява свой съселянин.
За сега в общи линии изложих малкото което намерих. Най интересен за мен остава въпроса как са се обучавали и предавали уменията българите. Дали всичко е било учено в детските боеве с малко съвети от бащи и дядовци ?Левски в своите групи наред с катерене по дървета, гимнастика и хвърляне на камък са се и боричкали. Христо Иванов при приемането на нов член го питал дали е грамотен в бран. Горе споменах и още няколко навеждащи на тази мисъл момента. За сега сведенията ми са оскъдни. Убеден съм в следното-Българите и всички други хора по света не са чакали да се открие изтока за да се учат от тях как да се бият, както и това че ние сме донесли бойните изкуства в Европа също е абсурд. Според някои Македонски е завладял Индия и чак тогава са разбрали за бойните изкуства. С дъвки ли са ги завладели, не е ли с бой?
Няма да се впускам в народо психологически съждения, само ще завърша с следното:
-Наши деди Вие които сте били мъже на дело когато се е налагало, прощавайте!

К . Кошаревски

_________________
Истинското приятелство идва, когато мълчанието между двама души е приятно...

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Май 2008 22:41 
Offline
Заинтересован
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2007 23:53
Мнения: 278
Години: 29

Местоположение: Ibiza
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
Тоя " Големия " много са е трепал -.- 100 на 100 и той е ял много бой ама нарочно не са го написали :Р


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
POWERED_BY
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов