Бергон интернет и телевизия

Официален форум
Дата и час: 24 Фев 2019 02:31

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Правила на форума

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2009 11:26 
Offline
Почетен потребител
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2004 20:21
Мнения: 2224
Години: 28

Местоположение: В кенефа с лаптопа, докато ми умалеят краката.
Благодарил: 4 пъти
Получил благодарност: 6 пъти
Не, аз не съм Господ, аз съм просто Вашият Системен администратор...
(едно от честите изказвания на Системния администратор пред началника му)

Хороший системный администратор - кто он? - оригинала на руски
Добрият системен администратор - източника на настоящия превод
А аз взех статията от HardwareBG

Добър системен администратор - как силно отекват тези три думи в сърцето на кой да е началник. Как всъщност да бъде разпознат добрият sysadmin сред претендентите за свободното място? Защото, каквото и да се говори той е едно от най-незабележимите, но в същото време най-важните лица в компанията. Та нали именно от него (тях, ако са повече) зависи, ще работят ли безпроблемно Вашите сътрудници и ще можете ли Вие да гарантирате каквото и да е ниво на обслужване на своите клиенти. Не си струва да се бърка сисадмина с "еникиймен". Ако сисадминът се оправя със сървъра и другото оборудване, то човекът-еникий се занимава със смяна на касети за принтери, оправя се с "нечетливи" дискети и обяснява на потребителя къде и какво трябва да се натисне. Терминът "човек-еникий" е известен от времето, когато програмите извеждаха на екраните съобщение "press any key to continue" и потребителите, не намирайки клавиша "any" на клавиатурата, викаха администратора. Тъй като аз съм бил и от двете страни на барикадата, превеждам този текст (със съответните допълнения), за да разсея, дори и малко, съществуващите и при двете страни заблуди. Не мога да преценя работата си като началник, но малко хора могат аргументирано да ме упрекнат в това, че съм бил лош сисадмин.

И така, най-честите заблуди от страна на началството:

* Защо да се плаща на сисадмина $1000, когато на пазара на труда има много предложения от хора, готови да работят за $300-400.

(Примерът тук и следващите примери не винаги ще отразяват точни цифри за българската действителност.) Главната грешка тук: "евтиното излиза скъпо" ("скъперникът плаща два пъти"). Квалифицираният специалист не може да струва евтино, така както, не можете да намерите нов Mercedes S600 за $20000. Колкото е по-висока квалификацията на специалиста, толкова по-малко сривове в работата на системата ще допусне той. Пресметнете колко ще Ви струва престой от 1 час (когато въобще нищо не работи) или периодични престои в работата в течение дори на 1 ден (не печата някой принтер, не работи връзката с FTP, не работи телефонът)...

* Защо ми е един сисадмин за $1000? Нека бъдат три по $300.

Сисадмините не са стругари до струга. И не си струва да очаквате, че 3-ма ще се справят с проблема по-бързо, отколкото един за $1000. Като освен това 3-ма системни администратора за такава цена няма да имат същия опит, като един, струващ $1000. За съжаление, опитът е такава величина, която много рядко се поддава на сумиране.

* Добре, нека бъде сисадмин за $1000, но той трябва да знае (списък от 40 точки - от протоколи и настройки в Windows до web-програмиране).

Сисадминът не е многорък Шива. Той може едновременно да обяснява по телефона на служителката защо на принтера нищо не се отпечатва и да обяснява защо на сайта се показва неактуална информация, но ще прави това не толкова добре... Помолете своя главен счетоводител едновременно с представяне на отчетите да обяснява на клиента каквото и да е, и всичко ще Ви стане ясно веднага... Добрите сисадмини обикновено са тясно специализирани, затова не си струва на специалист по мрежите да възлагате администриране на web-сайт. От това обикновено нищо добро не се получава. Макар, че може и да си намерите широк специалист, който да може и да настрои шлюз за връзка на сътрудниците от вкъщи, и да изработи web-сайт на компанията. Но такива рядко се срещат - ПАЗЕТЕ ГИ...

* А как да разбера, че системния администратор е добър? Все пак това не е изписано на челото му?

В никакъв случай не се доверявайте на наличие/отсъствие на сертификати. Сертификатите са просто подтвърждение на това, че човек е платил пари, ходил е на курс и правилно е поставил отметките на изпита. И това е всичко. Най-много можете да предположите наличието на основни знания по предмета. Познавам хора, които могат гордо да покажат сертификат MСSE, но всичките им опити да пуснат сървер така, че той да не изисква каквото и да е внимание поне и за седмица, са напразни. Но познавам и хора, които имат сертификат CCNA и са способни с лекота да изградят безаварийно работеща мрежа в десетки филиали. В крайна сметка поговорете със сисадмина от компанията-издател, за да изясните реалната стойност на сертификата. Единственият начин, който аз знам, това е да наблюдавате сисадмина през изпитателния му срок. Ако сисадминът е добър, Вашата компания не трябва даже да усети, че се е появил нов човек (ако до тогава всичко е работило добре) или всичко е започнало да работи по-добре. Ако около два дни след започване на работа на новия сисадмин, компанията "вдигне температура" и треската й продължи от ден-два до седмица, а след това всичко е дошло на мястото си или дори е станало по-добре - сисадминът е нормален, но има малко опит, пък и все пак мястото е ново за него. А ако треската продължи (сисадминът тича от служител на служител и проблемите остават след него и т.н.) - спешно променяйте скалата на заплащане на сисадмина и търсете нов. В общия случай, препоръките за избор на сисадмин основно са същите, каквито и за избор на главен счетоводител.

Малки препоръки за употреба на системни администратори:

* Ако имате възможност отделете за системния администратор просторна стая и му дайте известна свобода на действие. Добрият сисадмин след време ще натрупа в тази стая цялото важно за работата на компанията оборудвание. Осигурете тази стая с желязна врата (а още по-добре наблизо да има охранител, но все пак зависи от охранителя) и нормална вентилация (сървърите имат свойството МНОГО бързо да затоплят въздуха, но сами те не обичат да работят на жега). Та името на тази стая е "сървърно помещение". В нея ще бие електронното сърце на вашата компания.

* Ако има вече сървърно помещение, нека сисадминът да е някъде наблизо. Вие не молите счетоводителя си да направи баланс, когато се намира в къщи.

* Махнете по-надалеч служителите с купищата телефони до тях. Или обратно, махнете сисадмина от тях. Постоянните позвънявания за глупости при работа със системното оборудване дразнят много по-силно, отколкото лошата секретарка.

* Заслушвайте се, пък дори и рядко в това, което Ви говори сисадминът. Да, понякога той говори на друг език, но е възможно да бъде разбран, особено ако му се отдели дори 1/2 час и да го уведомите за това не едва 5 мин. до срещата.

* Признаци на добрия системен администратор: - Здравословен мързел с мярка. Добрият сисадмин никога няма да отговори на въпроса "Какво правиш?": "Абе, излезе нов ъпдейт и го качвам на сървъра...". Ако примерно в 50% от времето си сисадминът пие кафе и всичко в системата Ви работи - радвайте се силно, ама много силно.

* Никога не питайте системния администратор "Какво правиш?". Питайте го "Какво си свършил?" или "Какво ще направиш?". Много сисадмини работят в прекъсваем режим - поговорят с приятели, мислят, поправят нещо, почетат документация и т.н. по ред. Това е абсолютно нормален ритъм на работа.

* Добрият системен администратор винаги е готов да предостави пълна информация за системата, започвайки с това колко е работил сървъра и завършвайки с почасова разбивка за обема на качената информация на компютъра на сътрудника Х. Не изпадайте в параноя - той не чете вашата поща. Но е готов да Ви даде информация колко писма сте изпратили и колко големи са били те.

* Добрият системен администратор винаги има резевни копия (backup). И молбата "Дай ми базата отпреди 4 месеца" не трябва да го учудва.

* Свикнете с това, че системните администратори са вечерно-нощни същества. Работата е там, че сериозна работа най-добре се върши тогава, когато сървърите са най-малко натоварени.

* Добрият системен администратор обикновено умее много добре да говори. Това е лесно да се заключи от предните точки. Има малко свободно време - защо да не прочете нещо от художествената литература, почивайки. Това започва обикновено с фантастика и завършва с класика.

* Той никога не оставя работата завършена наполовина. Ако нещо се е счупило, той влиза в денонощен режим до отстраняване на проблема. Ако се загрижите и поръчате да му доставят в 2ч. през нощта пица в сървърното в такъв момент, то сисадминът ще Ви бъде благодарен и в бъдеще планини ще премести за Вас.

* При добрите системни администратори нещата не се развалят често. Това не е в техния стил на работа.

* Той не пие бира, вино, водка и друг алкохол на работното си място. Кафе или чай - да. С алкохол той се натоварва в специално предназначените за това места. И колкото е по-високо качеството (не количеството!) на алкохола - толкова по-добре.

* И накрая: той не е болен от мания за величие. Потребителите никога няма да чуят от него обвинения в глупост и това, че на него, на този сияен връх на мирозданието, са му докарали колики в корема.

А сега да разгледаме и основните грешки на системните администратори:

* "Шефът не разбира, че на мен ми трябва ето ТОВА".

Вие говорите с него на различни езици. На шефа му е абсолютно все тая какво точно Ви трябва и колко е голяма нуждата Ви от това. Но на него абсолютно не не му е все тая за работата на компанията и нейния доход. Седнете, помислете 5 минути и намерете смислена и разумна обосновка за това, за което молите. Ако не можете да намерите такава обосновка, то не се обиждайте на това, че шефът ще Ви изслуша и ласкаво и с вежливи думи ще Ви прати на еротично пътешествие. Научете се да изразявате мислите си не само с думите "върха", "супер" и "яко"... Например: Вашият workgroup сървър е започнал да "се задъхва". Да, да - компанията расте, а сървъра - не. Нека сървърът е бил PIII-500/256/20+20 stripe. Вие сте седнали, помислили сте, поогледали сте нещата, видели сте статистиката (вж. по-долу) и сте решили, че за следващата година на компанията е нужен 2xPIII-1000/1024/80 raid5. Погледнали сте pricelists и сте изяснили, че ще са небходими $5000 (примерно). Отивате при шефа. Подавате глава през отворената врата: "Ами... такова, г-н директор, нужен ми е, такова... нов сървър. Ще струва $5000. Та значи... такова... сегашният е стар вече и нещо не работи така както трябва и не се справя вече". Мислите, че се бъзикам? Не-е-е-е, това съм го виждал с очите си няколко пъти. Съвсем ясно е защо след това се говори за скъперничеството на шефа и въобще за лошия живот на системните администратори. Но ако подготвите графики за натовареността на сървъра, пък дори и по памет, на процесора, мрежата и дисковете. Покажете на тях ясно момента, когато възможностите на сървъра вече няма да достигат. Опишете накратко какво заплашва компанията през следващите 2-3 месеца и полугодие. Добавете желателната конфигурация и марка на сървъра и точно по същия начин опишете какво ще се промени след влизането му в експлоатация. След това отидете при при секретарката ;) и ЛАСКАВО се разберете тя да направи така, че шефът да Ви отдели половин час и през това време никой да не отвлича вниманието му с телефонни позвънявания. Това е всичко. 95% гаранция, че ще купят сървъра или ще го включат в бюджета за следващото тримесечие.

* Не се стремете към евтиното.

Да, 24х портов хъб за $100 струва 10 пъти по-евтино от Cisco2940. Но ако купите и поставите този хъб в ядрото на мрежа от 100 компютъра, а за останалите пари увеличите производителността на собствената си машина, то не разчитайте да се оправдавате с думите: "Ама г-н Петров, какво мога да направя аз..." Да, асемблираният на място сървър е по-евтин от сървърите на HP или IBM. Но и ще работи със същата натовареност с толкова пъти по-лошо. Повярвайте на опита. Общо взето, вижте предната точка.

* Обръщайте внимание на статистиката.

Тя е не само повод да се правят красиви графики, но и мощен инструмент за прогнозиране на проблеми и неприятности. Вие самите по-добре ще разберете защо е-е-й тоя хъб не престава да мига с лампичките си

* ;) ---------- И НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНАТА ГРЕШКА --------

Разберете най-накрая, че не компанията работи за вас и потребителите не са досадни и тъпи човечета, които ви разсейват постоянно. Вие работите за компанията и за това тези тъпи човечета да работят колкото се може по-продуктивно. Ако те не разбират от компютри толкова, колкото и Вие, то това не означава, че вие разбирате от тяхната област толкова, колкото те. Например: Писмо по мрежата "Незабавно всички да изчистят своите директории на диск W:, иначе ще изтрия всичко, по-старо от 1 месец. И въобще, сървъра не е гумен, както си мислите". Вие си създавате проблеми, спирате работата на компанията и въобще...
Погледнете на това от гледната точка на потребителя:
1 - той е длъжен да прекъсне работата си и да осмиcли съобщението.
2 - длъжен е да отиде в съответната директория и да се опита да реши задачата да отдели това, което му е много нужно, от това, което не толкова.
3 - длъжен е да намери място за онова, което не му е нужно толкова много. В общия случай ще отнемете поне 1/2 час на всеки, който е получил въпросното съобщение.
А сега вижте проблемите, кото сами сте си създали:
1 - невъзможност да направите нормален бекап. Или възможност да го направите с къде-къде по-големи усилия.
2 - създавате навик на потребителя да пази всичко на своята машина. Как ще обясните на шефа, че на счетоводен компютър (между другото, незнайно защо това е най-слабия компютър измежду всички) е загубен авансовия отчет за миналата година? И защо този отчет не е влезнал в квотата на диска на работещия сървър?
3 - разрушавате структурата на защита на мрежата (ако има какво да се разрушава). За потребителя ще е по-лесно да шерне диск С: за запис, отколкото да го сложи на сървъра.
4 - загубвате възможността да проверите този файл с резидентната антивирусна програма. Пазения да се оповава на Господ...
Още мога да измисля, но това май стига...

* Не се увличайте в другата крайност - не стойте непрекъснато до потребителите.

Потребителят трябва да е като пиле под кокошката. Да му е добре, топло, сухо, с достатъчно храна (с други думи: всичко да работи в удобен за него режим и да не му се налага да си спомня вашия телефон за изясняване на въпроса за разпечатване на цветна графика на струйния принтер). Но пилето същевременно трябва да знае, че ако напусне гнездото, ще получи клюн по челото. Тоест сина на секретарката не трябва след края на работния ден да инсталира нови игри незнайно откъде и ръководителят не трябва да има възможност да смени Win2000 с WinXP само заради това, че е по-красив и въобще е по-нов и в къщи си има същия. Потребителите трябва да знаят какво им е позволено и какво - не. За това са измислили такова нещо като корпоративния кодекс, дори и компанията да е от 10 души. В общия случай, бъдете строго добри към потребителите и те ще Ви отвърнат със същото.

_________________
PC:CPU:Athlon64 X2 4600+F3@3.0Ghz|MB:GA-MA770-DS3|Cooler:Thermalright Ultra-120A|Memory:2x1GB@860mhz|HDD:250GB Hitachi|VGA:Sapphire HD3850 512mb|PSU:Fortron 450W


Да черпим от живота мечти, да даваме на мeчтите живот.(Мария Склодовска-Кюри)
Do not go where the path may lead; go instead where there is no path and leave a trail.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
POWERED_BY
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов