Бергон интернет и телевизия

Официален форум
Дата и час: 17 Яну 2021 00:45

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Правила на форума





Напиши нова тема Отговори на тема  [ 174 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: HTML уроци
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2005 22:06 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
Така първо започваме със "скелета" HTML koдa
HLML се пише на Notepad
ето го и "скелета" HTML


<html>
<head>
<title>тук се пише заглавието на страницата</title>
</head>
<body bgcolor="pink"> тук може да се напише и друг код за фон на страницата но на англииски</body>
</html>

след като запазите фаила променете името му на ime.html


Последна промяна m1t3 на 16 Апр 2005 12:58, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2005 22:27 
Offline
Още малко ..още

Регистриран на: 07 Юли 2004 12:44
Мнения: 334
Местоположение: Online
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 0 пъти
Какво е HTML?(май много питам :) )

променено от m1t3 от US на кирилца

_________________
Grün: 2+2=4?
Spooks: you want me to guess the number after 4?
Grün: yesh lol
Spooks: -1
Grün: O.O
Spooks: me win?
Grün: -floored-


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2005 22:31 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
4есто използвани HTML tagove
таг е спецялен HTML код ограден s <> използван за задаване на различни команди.Много от таговете използвани в HTML са двоини и се състоят от стартов таг и завършващ таг (пример <b> </b>

<html></html> индефицира документа като HTML
<head></head> индефицира заглавната част на HTML документа
<body></body> индефицира тялото на HTML документа
<title></title> обособява заглавието на HTML документ
<h1></h1>....<h6></h6> задава размера на текста до 1 от предварително обусобение 6 размера
<p></p> обособява абзац в текста
<b></b> удебелва текста
<i></i> прави текста курсив
<u></u> подчертава текста
<img> поставя изображение в страницата
<a> задава хиперлинк
<br> поставя краи на ред
<ul></ul> обособява списък от пунктове
<ol></ol> обособява списък от номерирани пунктове
<li></li> обособява пункт в всякъкав вид списък


Последна промяна m1t3 на 14 Апр 2005 21:25, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2005 22:31 
Offline
Зарибен

Регистриран на: 01 Фев 2004 22:41
Мнения: 478
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 0 пъти
e m1t3 ти добре даваш notepad, щото има някои неща като translatorite не могат, ама да дадеш малко lessons за dremaweaver, щтото сякаш е по лесно и скелета е автоматичен:)

не казвам че темата е тъпа, напротив, ама ме съмнява някои да тръгне да си играи дапише в notepad примерно за да вкара един.jpg като може с 2-3 клика :)

променено от m1t3 от US на кирилца

_________________
Soft lips often hide sharp teeth...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2005 22:31 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
archangel написа:
kakvo e HTML?(mai mnogo pitam :) )

HTML е офицялният език в уебстраниците и означаваHypertext Markup Language (hipertekstov ezik za markirane)

променено от m1t3 от US на кирилца


Последна промяна m1t3 на 14 Апр 2005 21:30, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2005 22:36 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
martin написа:
e m1t3 ti dobre dava6 notepad, 6toto ima nqkoi ne6ta koito translatorite ne mogat, ama da dade6 malko lessons za dremaweaver, 6toto sqka6 po-lesno i skeleta e auto :)

ne kazvam 4e temata e typ, naprotiv, ama me symnqva nqkoi da trygne da si igrai da pi6e v notepad primerno za da fkara edin .jpg kato moje s 2 3 click-a :)

нека първо се представи основния начин пък те програмките са лесна работа
променено от m1t3 от US на кирилца


Последна промяна m1t3 на 14 Апр 2005 21:32, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2005 22:38 
Offline
Зарибен

Регистриран на: 01 Фев 2004 22:41
Мнения: 478
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 0 пъти
m1t3 кажи таг за цветни scrolbar-i :)
променено от m1t3 от US на кирилца

Отговор от м1т3:Тоя таг не го знам за съжаление помня че го учих ама съм го забравил :(

_________________
Soft lips often hide sharp teeth...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2005 22:39 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
за да видите HTML кодо на дадена Уеб страница кликвате на view-source в internet експлорера
променено от m1t3 от US на кирилца


Последна промяна m1t3 на 14 Апр 2005 21:35, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2005 22:48 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
добавяне на цвят:
команди :
-за цвят на страница -> bgcolor
-за цвят на текста-> text
бяло- white
4ерно-black
сребристо-silver
сиво-gray
червено кафяво-maroon
4ервено-red
зелено-reen
бледожълто-lime
тъмносинио-navy
синио-lue
тъмновиолетово-purple
лилаво-fuchsia
малинено зелено-ive
жълто-yellow
тъмнозелено-teal
морско синио-aqua

ПРИМЕР:
<body bgcolor="silver" text="navy">


Последна промяна m1t3 на 15 Апр 2005 11:40, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2005 22:57 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
Атрибутът е опция на таг която позволява да осигурите детаили за начина по които тагът влияе на съдържанието

ПРИМЕР:
Един добър пример за необходим атрибут е SRC които е част от тага за изображение <IMG>
Критична 4аст от разполагането на изображение е посо4ването на фаила на изображението и това се задава в атрибута SRC

<img src="ime.jpg">
<img src="ime.bmp">
.
.
.


Последна промяна m1t3 на 15 Апр 2005 11:46, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2005 23:03 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
съшто така може да контролирате изображението спрямо съседния текст като използвате атрибута ALIGN

Primer:
<img src="ime.jpg" align="top"


Последна промяна m1t3 на 14 Апр 2005 21:36, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2005 23:09 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
ето начин да слочим снимка с линк към e-maila или уеб страницата ви:

<p>
<img src="m1t3.jpg" align="top">
This is the personal web page of M1T3 . Click
<a href="mailto:m1t3@abv.bg">here</a> to e-mail m1t3.
</p>


Последна промяна m1t3 на 15 Апр 2005 11:49, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2005 23:11 
Offline
Намерил си мястото
Аватар

Регистриран на: 29 Дек 2004 21:19
Мнения: 535
Местоположение: При Шопити ....
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 0 пъти
ето и от мен нещо как да си вкарам музика(като отвориш страницата да ти свири музика)

За да включите този файл като музикален фон в Internet Explorer трябва да използвате елемента <BGSOUND> в главата <HEAD>. Като атрибут на <BGSOUND> за указване на пътя до музикалния файл се използва SRC .

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>music</TITLE>
<BGSOUND SRC="ТУКа се пише адреса на мелодията" LOOP="-1">
</HEAD>
<BODY>
</BODY>
</HTML>


Разбира се, ако файла се намира във вашата директория на сървъра не е нужно да указвате целия път, а само да напишете <BGSOUND SRC="music.mid" LOOP="-1">. Атрибута LOOP задава броя на повторенията на мелодията. Когато LOOP="-1" тогава мелодията започва отново, веднага след като свърши. Ако искате да се повтори два пъти например и после да спре, трябва да зададете LOOP="2". Netscape Navigator не разпознава елемента <BGSOUND>.


използват се музикални формати mid и wav иначе не става

_________________
Союз Советских Социалистических Республик
-> Пролетарии всех стран, соединяйтесь!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2005 23:15 
Offline
Намерил си мястото
Аватар

Регистриран на: 29 Дек 2004 21:19
Мнения: 535
Местоположение: При Шопити ....
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 0 пъти
за да си сложите меню във страничката копнете това в главата <HEAD>


<style>
.menulines{
border:1px solid white;
}

.menulines a{
text-decoration:none;
color:black;
}
</style>

<script language="JavaScript1.2">

function borderize(what,color){
what.style.borderColor=color
}

function borderize_on(e){
if (document.all)
source3=event.srcElement
else if (document.getElementById)
source3=e.target
if (source3.className=="menulines"){
borderize(source3,"black")
}
else{
while(source3.tagName!="TABLE"){
source3=document.getElementById? source3.parentNode : source3.parentElement
if (source3.className=="menulines")
borderize(source3,"black")
}
}
}

function borderize_off(e){
if (document.all)
source4=event.srcElement
else if (document.getElementById)
source4=e.target
if (source4.className=="menulines")
borderize(source4,"white")
else{
while(source4.tagName!="TABLE"){
source4=document.getElementById? source4.parentNode : source4.parentElement
if (source4.className=="menulines")
borderize(source4,"white")
}
}
}

</script>

Сега сложете между <BODY> и </BODY> следващия код:

<table border="0" width="200" cellspacing="0" cellpadding="0" onMouseover="borderize_on(event)" onMouseout="borderize_off(event)">

<tr><td width="100%" bgcolor="#CCCCFF"><b>Меню</b></td></tr>

<tr><td width="100%" class="menulines"><small><a href="http://линк1">Линк 1</a></small></td></tr>

<tr><td width="100%" class="menulines"><small><a href="http://линк2">Линк2</a> </small></td></tr>

<tr><td width="100%" class="menulines"><small><a href="http://линк3">Линк3</a> </small></td></tr>

<tr><td width="100%" class="menulines"><small><a href="http://линк4">Линк4</a></small></td></tr>

<tr><td width="100%" class="menulines"><small><a href="http://линк5">Линк5</a> </small></td></tr>

</table>

_________________
Союз Советских Социалистических Республик
-> Пролетарии всех стран, соединяйтесь!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2005 23:17 
Offline
Намерил си мястото
Аватар

Регистриран на: 29 Дек 2004 21:19
Мнения: 535
Местоположение: При Шопити ....
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 0 пъти
следващото което ви показвам е часовник в статутбара


Копирайте долния javascript код някъде между <HEAD> и </HEAD> в страницата си и ще получите един полезен часовник в статусбара.

<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
<!--

var hours;
var minutes;
var seconds;
var CurrentTime;

function update () {
time = new Date ();
hours = time.getHours ();
minutes = time.getMinutes ();
seconds = time.getSeconds ();

if (hours < 10) {
CurrentTime = "0" + hours;
} else {
CurrentTime = hours;
}

if (minutes < 10) {
CurrentTime += (":0" + minutes);
} else {
CurrentTime += (":" + minutes);
}

if (seconds < 10) {
CurrentTime += (":0" + seconds);
} else {
CurrentTime += (":" + seconds);
}

if (window.status != CurrentTime) {
window.status = CurrentTime;
}

updt = window.setTimeout ("update ()",100);
}

update ();

// -->
</SCRIPT>

_________________
Союз Советских Социалистических Республик
-> Пролетарии всех стран, соединяйтесь!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2005 23:22 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
Представям ви 1 примерна страница , примерите оцветени в синю могат да се заместят с персонални настроики.

<html>
<head>
<title>m1t3's personal page</title>
</head>

<body bgcolor="silver" text="navy"
<h1>m1t3 the kid</h1>
<p>
<img src="m1t3.jpg" align="top">
This is the personal web page of m1t3 the kid.Click
<a href=:mailto:m1t3@abv.bg">hire</a> to e-mail m1t3.
</p>
<p>
these are some of m1t3's face parts:
<ul>
<li>blue eyes</li>
<li>blond haer</li>
<li>long nose</li>
</ul>
</p>
</body>
</html>


Последна промяна m1t3 на 15 Апр 2005 11:53, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2005 07:51 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
В HTML за да започнете на нов ред ви трябва тагът <br> поставен в края на изречението след което се започва на нов ред.

Primer:
<html>
<head>
<title>...</title>
</head>
<body>
Tova izre4enie trqbva da e na otdelen red.
<br>
Tova izre4enie sa6to se nujdae ot prostranstvo
</body>
</html>

Докато тагът <br>показва че трябва да се започне на нов ред то тагът <p> оформя цял абзац

ПРИМЕР:

<html>
<head>
<title>...</title>
</head>
<body>
<p>
Tova e nov abzac.
</p>
<p>
S tova izre4enie zapo4va nov abzac
</p>
</body>
</html>


Последна промяна m1t3 на 15 Апр 2005 12:00, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2005 08:02 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
[url]align[/url] е най-често ползваният атрибут за подравняване той се задава с 1 от следните стоиности:

вече видяхте TOP

LEFT - подравнява текста на абзаца в ляво
RIGHT-подравнява текста на абзаца в дясно
CENTER-центрира текста на абзаца


Ето 1 пример как да се центрира ред от текст, като се използва атрибутът [url]align[/url] в тага [url]<p>[/url]

Пример:
<p align="center">
Този текст е центриран в станицата
</p>

Това е само откъс HTML код !


Последна промяна m1t3 на 15 Апр 2005 12:06, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2005 08:10 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
Атрибутът align сигурно ще предизвика въпрос: КАКВО СЕ СЛУЧВА АКО НЕ СЕ ЗАДАДЕ АТРИБУТ?
отговор:атрибутите които не са задължителни имат подразбизащи се стоиности.

В случая атрибутът ALIGN подразбиращата се стоиност е LEFT ето защо абзаците в текст са лявопосочени освен ако изрично не ги подравните другаде


Тагът <div> е подобен на тагът <p> макар тои да е по-общ.Тагът <div> се използва за заделяне на HTML документ секции и изгае пове4е организационна роля в сравнение с <p>.
повече за <div> пo късно.


Последна промяна m1t3 на 15 Апр 2005 12:16, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2005 08:23 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
ФОРМАТИРАНЕ НА ТЕКСТ

заглавни тагове-те обособяват заглавията на секциите в HTML документ (използват се за определяне големината на текста)

[url]тези тагове са 6 : <h1><h2><h3><h4><h5><h6>[/url]
съкратеното H1 означава HEADING ONE.

Пример за използването на заглавните тагове:
<body>
<h1>tuk pi6ete text s opredeleniq razmer</h1>
<h2>tuk пи6е се текст с опеределения размер</h2>
<h3>tuk пи6е се текст с опеределения размер</h3>
<h4>tuk пи6е се текст с опеределения размер</h4>
<h5>tuk пи6е се текст с опеределения размер</h5>
<h6>tuk пи6е се текст с опеределения размер</h6>


ето така изглежда :
http://freeftp.bergon.net/rack5/users/m1t3/HTML/big%20bukvi.html


Последна промяна m1t3 на 15 Апр 2005 12:28, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2005 08:29 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
ето още 2 тага за оформяне:

<em></em>-добавя наблягане върху текста
<strong></strong>-добавя силен акцент към tekst


ПРИМЕР:

<p>
The collapse of the market came as an <em>enormous</em>
surprise to may and delivered a <strong>chushingg</strong>
blow to many individual portfolios.
</p>

Ето го резултата:
http://freeftp.bergon.net/rack5/users/m1t3/HTML/6rift1.html


Последна промяна m1t3 на 15 Апр 2005 12:37, променена общо 4 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2005 12:02 
Offline
Скучаещ
Аватар

Регистриран на: 10 Фев 2005 14:41
Мнения: 130
Години: 27

Местоположение: New York, Manhattan
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 0 пъти
Имаше едба програма ама забраех как се казва май Tutor ама незнам ше я видя.Аз кат почнах да уча HTML с таз програма почнаха да ме учат мНооГо е полезна

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2005 12:05 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
Ето тук прилагам няколко HTML тага за форматиране базирано на съдържание заедно с кратко описание:

<cite> - задава библиогравски цитат, като например заглавие на статия от книга или списание.
<code> - Задава код с еднакво разтояние между буквите
<dfn> - Задава дифиниции като такива които се срещат в онлаин речник
<kbd> - посочва текст които се въввежда от клавиатура
<samp> - задава поредица от буквени символи
<var> - указва на променливи в код

Всички тези тагове изискват както стартиращ така и завършващ таг ограждащи текстовото съдържание

(ako ne razbirate ne6to v obqsneniqta za tagovete spoko kato po4nat primerite 6te vi se izqsni koi kakvo pravi)


Последна промяна m1t3 на 15 Апр 2005 12:47, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2005 12:22 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
Физическо форматиране на текст
Ето кои са таговете за Физическо форматиране заедно с кратки описания:


<b.> - задава удебеляване на текста(bold)
<big> - увеличава размера на буквите от подразбиращия се
<blink> - задава мигащ текст
<i.> - задава курсив на текста (italics)
<s> - задава зачертаване на текста
<small> - Намалява размера на буквите от подразбиращия се.
<sub> - задава долен индекс
<sup> - задава горен индекс
<tt> - задава шрифт с еднаква ширина набуквите
<u.> - задава подчертаване на текста (underline)




Тези тагове изискват стартиращ и завършващ таг които да обграждат текстовата фраза

Пример:
<html>
<head>
<title>..</title>
</head>
<body>
<p>
when I was <small><small>smaller</small></small> than I am now,
I dreamed of being much <big><big>Bigger</big></big>.As
<b.>excited</b> as I was about the prospect , the amout of time
it would take to get there made me <i.>sad</i>
</p>

Премахнете точките от <B.> , <I.> , <U.> сложих точките защото иначе форума приемаше таговете като команди

ето как изглежда:
[/url]http://freeftp.bergon.net/rack5/users/m1t3/HTML/text2.html[url][/url]


Последна промяна m1t3 на 15 Апр 2005 13:02, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2005 12:40 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
Работа със списъци

Вище примера:
<html>
<head>
<title>..</title>
</head>
<body>
<p>
Най-извесните видове спорт:
<ul>
<li>Futbol</li>
<li>basketbol</li>
<li>hokei</li>
</ul>
</p>
</body>
</html>

Вище как изглежда от линка :

http://freeftp.bergon.net/rack5/users/m1t3/HTML/spisak1.html


Тагът <ul> поддържа тип атрибут които Ви позволява да промените вида на точката показвана пред всеки от пунктовете в списъка.С атрибута TYPE могат да се използват следните стоиности:
- Стоиността DISC задава плътен кръг
-стоиността CIRCLE задава празен кръг
-стоиността SQUARE плътен квадрат


Пример:
<ul type="disc">


Последна промяна m1t3 на 15 Апр 2005 13:14, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2005 12:50 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
Поредният таг е <ol> тои създава поредни списъци от пунктовете.
Атрибутът TYPE задава системата за номериране :
1 - 1,2,3,4....
A - A,B,C,D...
a - a,b,c,d...
I - I,II,III,IV...
i - i,ii,iii,iv...

Пример: <ol type="A"
Друг атрибуте е start toi pozvolqva да посочите стартовата цифра или буква за списък. Пример: <ol type="A" start="3"> В този случай броенето започва от C

ОБЩ Пример:
<html>
<head>
<title>..</title>
</head>
<body>
<p>
най-известните видове спорт:
<ol type="A" start="1">
<li>Futbol</li>
<li>basketbol</li>
<li>hokei</li>
</ol>
</p>
</body>
</html>

Ето линк:
http://freeftp.bergon.net/rack5/users/m1t3/HTML/spisak2.html


Последна промяна m1t3 на 15 Апр 2005 13:08, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2005 13:08 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
Дефиниционни списъци

Дефинационният списък се огражда от стартов и завършващ таг <dl>
а всяко понятие в списъка се обозначава чрез тага <dt>.Друг taг e тагът <dd> той следва тага <dt> в списъка за да осигури дифиницията на предшестващото понятие
Това може да звучи объркващо но е много просто вище примера:

<html>
<head>
<title>..</title>
</head>
<body>
<p>Following are a few technologies related to Web page
development , along with a brief description of each:
<dl>
<dt>Java</dt>
<dd>A programing language designed to add interactivity to Web
pages through special programs called applets that run within
the context of a page.</dd>
<dt>Javascript</dt>
<dd>A scripting language designed to add interactivity to Web
pages by embedding script code directly in HTML code,</dd>
<dt>VBScript</dt>
A scripting language that servers a similar role as\JavaScript ,
but that is loosely based upon Microsoft's popular
Visual Basic programing language.</dd>
</dl>
</p>
</body>
</html>

eто линк с готовия вариант:
http://freeftp.bergon.net/rack5/users/m1t3/HTML/spisak3.html

I sori ako imam gre6ki s angliiskiq


Последна промяна m1t3 на 15 Апр 2005 13:21, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2005 13:15 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
Коментари
Коментарите в HTML кода индифицират информация която не е част от съдържанието на документа и не се обработва или показва .Коментарите се маркират със спецялен знак за коментар : <!-- и -->
Пример:
<!-- Да довърша това -->


Пример:
<html>
<head>
<title>..</title>
</head>
<body>
<!-- да заварша абзаца-->
<p>
It all began innocently enough in the fall of 1987...
</p>
<body>
</html>

Вище как изглежда на :
http://freeftp.bergon.net/rack5/users/m1t3/HTML/nz.html


Последна промяна m1t3 на 15 Апр 2005 13:26, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2005 13:22 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
ВНИМАНИЕ
Koментарите могат да бъдат влагани 1 в друг!

Пример:

<!-- да довърш това<!-- Преди това да довърша онова --> и да си почина -->


Последна промяна m1t3 на 15 Апр 2005 13:29, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2005 14:53 
Offline
Тъмен Магьосник

Регистриран на: 21 Сеп 2004 17:07
Мнения: 875
Години: 29

Местоположение: На гости на Хари Потър
Благодарил: 0 пъти
Получил благодарност: 1 пъти
Форматиране на изображения
Както ве4е казах Картинка се вкарва в HTML документа с тага <img>
и задалжителния атрибут SRC но има и друг вайен атрибут : ALT
този атрибут се използва за присвояване на текст към изображение.

Пример: <img src="ime.jpg" alt="hire is me">

Пример:
<html>
<head>
<title>...</title>
</head>
<body>
<h2>zaglavie</h2>
<p>
texttexttexttexttexttexttexttexttexttexttexttexttexttext
texttexttexttexttexttexttexttexttexttexttexttexttexttext
</p>
<img src="ime.jpg" alt="text kam snimkata">
</body>
</html>

Ето тук линк
http://freeftp.bergon.net/rack5/users/m1t3/HTML/Vgrajdane.html


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 174 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
POWERED_BY
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов